De Telegraaf: “Attack on Iran expected”

AMSTERDAM – The Dutch intelligence agency AIVD has conducted an ultrasecret operation in Iran with the purpose of infiltrating and sabotaging the weapons industry in the islamic republic.

The operation, deemed extremely succesfull, has recently been cancelled because of an imminent aerial attack on Iran. Targets include sites that are connected to the Dutch spying.
(….)
One of the involved agents, that has infiltrated the Iranian industry under supervision of the AIVD, has been called back recently because the US has made the decision to attack Iran with unarmed aircrafts within weeks. Potential targets include not only nuclear facilities, but also military installations that have been mapped by the AIVD. Information from the AIVD-operation has been shared with the American Intelligence Agency CIA, according to sources.

Source: Daily Kos

___________________________________________________________________________

Original article: De Telegraaf

AIVD haalt spion terug wegens plan VS

Aanval op Iran verwacht


De Iraanse president Ahmadinejad.

AMSTERDAM – De Nederlandse inlichtingendienst AIVD heeft de afgelopen jaren een ultrageheime operatie laten uitvoeren in Iran met als doel infiltratie en sabotage van de wapenindustrie in de islamitische republiek.

De als uiterst succesvol omschreven operatie is onlangs stopgezet in verband met plannen voor een ophanden zijnde Amerikaanse luchtaanval op Iran. Daarbij zouden ook doelen worden gebombardeerd die in verband staan met de Nederlandse spionageactie. Dat verklaren goed ingevoerde bronnen tegenover De Telegraaf.

Atoombom

Teheran werkt vermoedelijk aan een atoombom en weigert gehoor te geven aan de eisen van het Westen om te stoppen met het verrijken van uranium.

Een van de betrokken agenten, die onder supervisie van de AIVD wist te infiltreren in de Iraanse industrie, is recent teruggeroepen omdat in de VS de beslissing zou zijn genomen binnen enkele weken met onbemande vliegtuigen Iran aan te vallen. Tot de potentiële doelwitten behoren naar verluidt niet alleen nucleaire fabrieken, maar ook militaire installaties die mede door toedoen van de AIVD in kaart zijn gebracht. Informatie uit de AIVD-operatie is de afgelopen jaren gedeeld met de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, aldus bronnen.

Ook konden diverse leveranties worden gesaboteerd en tegengehouden. Het ging om onderdelen voor raketten en lanceerinstallaties. Iran is sinds 2006 drie keer getroffen door VN-sancties wegens het omstreden nucleaire programma. Westerse inlichtingendiensten vrezen dat het land van de ayatollahs in 2010 over kernwapens kan beschikken. De Iraanse president Ahmadinejad dreigt regelmatig Israël van de kaart te vegen.

Joost de Haas en Bart Mos
vr 29 aug 2008

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.